ArcelorMittal ve čtvrtletí ziskem zklamal, čeká ale zlepšení

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 29. dubna (ČTK) - Největší světové ocelárny ArcelorMittal měly v prvním čtvrtletí zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 883 milionů dolarů (asi 18,2 miliardy Kč). To je proti stejnému období loni propad asi o 82 procent a je to horší výsledek, než čekali analytici. Firma vlastní i největší českou hutní společnost ArcelorMittal Ostrava.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že zisk EBITDA se bude pohybovat kolem jedné miliardy dolarů. Firma ale předpovídá zlepšení na druhé čtvrtletí.

ArcelorMittal v únoru předpověděl, že se mu zisk sníží na zhruba jednu miliardu dolarů kvůli snížení cen, k němuž přistoupil v závěru loňského roku. Firma kvůli slabé poptávce v důsledku hospodářské krize snížila ceny některých výrobků až o 40 procent, výrobní kapacity firma využívala jen na 55 až 60 procent.

Hospodářský útlum ve světě snížil poptávku prakticky po všech výrobcích, v nichž se požívá kov, ať jsou to automobily či domácí spotřebiče. To se negativně odrazilo na hospodaření výrobců oceli, ale i důlních firem nebo zpracovatelů kovu. Likvidace zásob problém ještě zhoršila.

ArcelorMittal předpovídá, že ve druhém čtvrtletí by se zisk EBITDA mohl zvýšit na zhruba 1,2 až 1,5 miliardy dolarů. Firma už dříve avizovala, že první čtvrtletí bude z hlediska ziskovosti v tomto hospodářském cyklu asi nejslabší.

Čistá ztráta v prvním čtvrtletí činila 1,1 miliardy dolarů, jsou za ní ale především mimořádné náklady 1,2 miliardy dolarů v souvislosti s odpisem zásob. Ve druhém a třetím čtvrtletí firma vidí rovněž potenciál ke zvýšení cen.

"Přestože situace na trhu je pořád dost náročná, technické oživení je nezbytné a společnost ArcelorMittal by z toho měla mít prospěch," podotkl k výsledkům šéf společnosti Lakšmí Mittal.

Zadlužení firmy se zvýšilo na 26,7 miliardy dolarů z 26,5 miliardy USD, kde bylo na konci loňského roku. Firma ale zopakovala, že do konce tohoto roku chce čisté zadlužení snížit o deset miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK