V Chlumci protestují proti nízkým cenám mléka stovky farmářů

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chlumec nad Cidlinou (Královéhradecko) 29. dubna (ČTK) - Několik stovek zemědělců se dnes sešlo v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku na demonstraci proti nízkým výkupním cenám mléka. U památníku poraženého selského povstání z roku 1775 chtějí farmáři podle svých předáků upozornit veřejnost na problémy v chovu skotu a vyburcovat politiky k jejich okamžitému řešení.

Zemědělci si přinesli řadu transparentů. Například z Táborska přijeli s nápisem "Požadujeme rovné podmínky", zástupci Litoměřicka nesou transparent "Nechceme vybíjení dojného skotu v ČR". Dopravu na hlavní silnici z Hradce Králové na Prahu, která vede těsně kolem památníku, nezablokovali.

Hlavním požadavkem zemědělců je podle šéfa Agrární komory Jana Veleby zavedení minimální ceny mléka. Agrárníci dále požadují schválení zákona, který by zabezpečil korektní chování obchodních řetězců. Třetím požadavkem je přijetí koncepce českého zemědělství.

Vedle demonstrace v Chlumci zemědělci v pěti krajích na dnešní dopoledne ohlásili protestní jízdy s těžkou technikou po silnicích. Nejmasivnější protesty se čekají na Vysočině. Dnes by také měli demonstrovat farmáři v dalších 13 zemích Evropské unie. Propad mléčných cen totiž již několik měsíců trápí farmáře v celé Evropě. Akci inicioval německý svaz chovatelů skotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK