Seznam dodavatelů programu Zelená úsporám asi bude v pondělí

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - O zařazení na seznam dodavatelů prací v dotačním programu Zelená úsporám zatím požádalo na 4000 firem, na 500 z nich podle ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petra Štěpánka splňuje požadovaná kritéria. Seznam firem zveřejní fond v pondělí, i dál bude otevřen pro další zájemce z řad stavitelů. Kvůli pozdnímu otevření seznamu firem je kritizováno ministerstvo životního prostředí, které program na zateplování domů a instalaci ekologického vytápění připravilo.

Ministerstvo program, který letos nabídne deset miliard korun, otevřelo 22. dubna, žadatelé ale dosud nemají možnost vybrat si z firem, jejichž způsobilost fond uznal. Zapsání firmy do žádosti není podle Štěpánka bezpodmínečnou nutností, žadatel se ale výběrem firmy vyhne riziku, že zateplení bude provedeno nedokonale a fond mu peníze nevyplatí.

Kritici programu tvrdí, že začal předčasně, aby zeleným, jejichž šéf Martin Bursík ministerstvo vede, získal voliče v blížících se volbách. Nastartování projektu podle opozice nepředcházela dostatečná administrativní příprava. Žadatelé o dotaci navíc musejí splnit tvrdá kritéria, takže pro řadu majitelů rodinných domů prý nebudou dotace dosažitelné.

Náměstek ministra Aleš Kuták dnes na jednání sněmovního výboru pro životní prostředí zopakoval, že kritéria programu vycházejí z dohody s Japonskem, kterému ministerstvo prodalo volné emisní kredity. Japonci budou muset v roce 2012, kdy skončí kjótský protokol o snižování skleníkových plynů, prokázat, že jejich peníze byly použity na snižování energetické náročnosti a měly efekt. Peníze z transakce, které by nebyly do roku 2012 vyčerpány, by Česko muselo vrátit.

Kuták připustil možnost změn některých kritérií programu, každé posunutí nad 20 procent požadovaných parametrů ale bude muset být s Japonskem znovu projednáno. Výhrady mají například dodavatelé krbů, na jejichž instalaci stát přispívat nechce.

Program byl podle Kutáka spuštěn tak, aby bylo možné z něj čerpat už v letošní stavební sezoně. Protože podmínky vyjednávalo ministerstvo s Japonci do poloviny března, nemohlo předem uzavřít smlouvy s firmami. Stejné důvody má podle Kutáka i zpoždění přípravy bank, které se budou podílet na administraci programu.

O finance se budou moct ucházet ti, kteří už se zateplováním začali. Zpětně fond vyplatí peníze těm, kteří splní kritéria a práce dokončili k 1. dubnu, kdy byla smlouva s Japonskem uzavřena. Rozhodné bude datum kolaudace, datum podání oznámení o užívání stavby nebo datum vystavení předávacího protokolu dodavatelskou firmou. V případě více dodavatelů v rámci projektu je rozhodné datum převzetí poslední části projektu, která je nutná pro splnění podmínek Programu v dané oblasti podpory.

Ministerstvo nyní zvažuje, že by se o dotaci mohli ucházet i ti, kteří už v uplynulých dvou letech vyměnili okna, a nyní nemají k penězům přístup, protože k získání dotace je nutné učinit nejméně tři dílčí zateplovací opatření, mezi něž instalace nových oken patří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK