Německá vláda letos počítá s šestiprocentním propadem ekonomiky

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. dubna (ČTK) - Německá ekonomika v letošním roce zaznamená propad asi o šest procent, k růstu by se ale měla vrátit už příští rok. Uvedla to dnes německá vláda, která tak výrazně zhoršila původní prognózu z ledna. V ní počítala s propadem ekonomiky o 2,25 procenta. Na příští rok kabinet počítá s růstem HDP o půl procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě a je zdaleka největším exportním trhem pro české podniky.

Na chystané zhoršení výhledu vývoje ekonomiky už v minulých dnech upozorňovali někteří ekonomové. Propad HDP o šest procent bude v Německu zdaleka nejhlubší od konce druhé světové války.

Německo se loni ve třetím čtvrtletí ocitlo v hospodářské recesi. Země je totiž největším vývozcem zboží a služeb na světě a nepříznivě na ni doléhá nynější recese globální ekonomiky.

Od druhé světové války se podle agentury AP zatím nestalo, aby ekonomika Německa klesla o více než jedno procento.

Zatím nejhůře od války si německá ekonomika vedla v roce 1975, kdy tehdejší západní Německo zaznamenalo propad HDP o 0,9 procenta. Nejhorší výsledek od znovusjednocení Německa v roce 1990 je z roku 1993, kdy propad HDP činil 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK