Odhad MF: Ekonomika letos klesne o 2,3 pct, příští rok poroste

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Česká ekonomika letos klesne o 2,3 procenta, v příštím roce by mělo přijít mírné zotavení a hrubý domácí produkt by měl vzrůst o 0,8 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické predikce, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Ještě v lednové predikci MF odhadovalo letos růst ekonomiky o 1,4 procenta a v příštím roce o 2,1 procenta.

"Reálný pokles HDP v tomto čtvrtletí, který považujeme za téměř jistý, by potvrdil, že česká ekonomika se od října 2008 minimálně do března 2009 nacházela v recesi," uvedli ekonomové ministerstva. Dostupné statistiky podle nich naznačují mezičtvrtletní pokles HDP v prvním čtvrtletí 2009 okolo jednoho procenta.

Česká národní banka v poslední prognóze očekávala, že ekonomika letos klesne o 0,3 procenta. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma ovšem nedávno uvedl, že v nové prognóze, kterou ČNB zveřejní na počátku května, očekává centrální banka pokles české ekonomiky v letošním roce mezi jedním a dvěma procenty. Viceguvernér ČNB Miroslav Singer přitom v úterý uvedl, že pokles ekonomiky letos "bude začínat číslicí dvě".

Výrazně horší očekává ministerstvo i nezaměstnanost. Ta by měla letos stoupnout na 6,1 procenta, přičemž ještě v lednu úřad očekával letos pouze 5,2 procenta. Ještě vyšší nezaměstnanost by měla být podle ekonomů MF v roce 2010, a to 7,5 procenta. Původní odhady přitom počítaly s téměř šesti procenty.

"Možnosti úřadů práce v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti budou patrně narážet i na nutnost primárně zajistit prostředky na vyplácení podpor v nezaměstnanosti," uvedlo MF. Případné prodloužení podpory pomůže sice podle úřadu řešit momentální tíživou sociální situaci jedinců, ne však problém zaměstnanosti v konkrétním místě či regionu. "Může paradoxně znamenat i riziko pro posílení růstu nezaměstnanosti," uvádí prognóza.

Naopak problémem pro ekonomiku by neměla být inflace, kterou MF očekává nižší než v předchozí prognóze. Letos by měla průměrná míra inflace činit 1,1 procenta a příští rok 0,9 procenta. V lednu přitom ministerstvo očekávalo letos inflaci 1,3 procenta a v roce 2010 pak 2,1 procenta.

Inflace bude nižší hlavně díky přeřazení některých služeb s vysokým podílem lidské práce zejména ve stravování a ubytování ze základní do snížené sazby DPH. Vliv bude mít i pokles ceny elektřiny, plynu a pomalejší deregulací nájmů. "Nízká inflace by se tak měla stát významným faktorem stabilizujícím spotřebu domácností," uvedlo MF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK