MF: Deficit veřejných financí letos zřejmě stoupne na 4,5 pct HDP

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Deficit veřejných financí letos kvůli hospodářské krizi stoupne na 4,5 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z nové predikce ministerstva financí. Česko by tak nesplnilo tříprocentní hranici nutnou pro přijetí eura. Podle údajů Českého statistického úřadu z počátku dubna byl loni deficit veřejných financí 1,5 procenta HDP.

"Pro rok 2009 se očekává výrazné prohloubení deficitu vládního sektoru na hodnotu přibližně 167 miliard korun, což činí 4,5 procenta HDP," uvedlo MF. Podle úřadu tak bude překročena tříprocentní hranice deficitu poprvé od roku 2005. "Probíhající ekonomická krize přináší zhoršení výsledků a znovu odhaluje strukturální problémy na výdajové straně veřejných rozpočtů," dodalo MF.

Výrazné prohloubení deficitu nejspíše nebude podle MF v tomto roce pro státy EU nikterak neobvyklé, a tak by touto hodnotou Česká republika rozhodně neměla výjimečně vybočovat. "Tento vývoj je ovšem dlouhodobě absolutně neudržitelný a pro všechny státy EU bude klíčové co nejdříve dostat stav svých rozpočtů opět pod kontrolu," uvedlo ministerstvo.

Úřad zároveň upozornil, že kvůli dohodám parlamentních stran o protikrizových opatřeních a volebnímu cyklu budou přijata další opatření, která uvedený deficit dále prohloubí. "V současné době a situaci není MF schopno odhadnout, která z rozličných navrhovaných opatření budou nakonec schválena, kdy budou zavedena do praxe a jaké budou jejich fiskální dopady," upozornilo MF. Navíc podle něj nemusí být financování nových opatření v příštích letech zdaleka jednoduché.

Vrchní ředitel ministerstva financí a kandidát na funkci ministra financí Tomáš Uvíra dnes uvedl, že při přibližně dvouprocentním poklesu ekonomiky může letos schodek státního rozpočtu dosáhnout až 200 miliard korun.

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek pak nedávno uvedl, že pokud by se státní rozpočet v následujících čtvrtletích vyvíjel stejně jako v prvním čtvrtletí, hrozil by na konci roku kvůli nižším příjmům schodek státního rozpočtu 170 až 180 miliard korun.

Česká republika loni nesplnila dvě z maastrichtských kritérií, tedy požadavků EU nezbytných pro přijetí eura. Kvůli loňskému celosvětovému růstu cen a dalším vládním opatřením loni Česko nesplnilo kritérium inflace, přičemž letos by jej již opět plnit mělo. ČR rovněž nesplnilo kurzové kritérium, protože země zatím nevstoupila do systému směnných kurzů ERM II.

Maastrichtská kritéria:

Inflace - ČR loni neplnila, letos bude pravděpodobně plnit

- odchylka od průměru tří členských zemí s nejnižší inflací maximálně 1,5 procenta (ČR loni vykázala 6,4 procenta, referenční hodnota byla 4,1 procenta)

Veřejné finance - ČR loni plnila; letos zřejmě ne

- schodek veřejných financí maximálně tři procenta HDP (ČR měla loni 1,5 procenta; letos zřejmě bude 4,5 procenta HDP)

Zadluženost - ČR plní

- zadluženost země nesmí přesáhnout 60 procent HDP, i když je možné, aby stát s vyšší mírou zadluženosti přijal euro za předpokladu, že se jeho zadluženost trvale snižuje (ČR loni měla 29,8 procenta, letos se očekává 33,9 procenta HDP)

Měnový kurz - ČR zatím nevstoupila do systému ERM II

- udržování kurzu měny ve stanoveném pásmu alespoň dva roky

Úrokové sazby - ČR nemá problémy

- průměrná dlouhodobá nominální úroková sazba nesmí překročit o více než dva procentní body průměr úrokových sazeb tří členských zemí, které mají nejnižší inflaci (ČR měla 4,7 procenta; referenční hodnota byla 6,6 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK