Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 6,1 procenta

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. dubna (ČTK) - Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesala ročním tempem 6,1 procenta, což byl jen mírně lepší výsledek než v předešlém čtvrtletí, kdy se propadla o 6,3 procenta. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu USA. Největší ekonomika světa klesla již třetí čtvrtletí za sebou, což se stalo poprvé od poklesu v letech 1974 až 1975.

Výsledek zaostal za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali v ročním přepočtu pokles hrubého domácího produktu o 4,9 procenta. Pokles ekonomiky táhl prudký propad exportu, podnikatelských zásob a investic. Světlým bodem dnešní zprávy bylo naopak oživení spotřebitelských výdajů.

Podle předběžných údajů ministerstva se zásoby za čtvrtletí vyprázdnily rekordním tempem 103,7 miliardy dolarů, protože se firmy zásoby neprodaného zboží snažily omezovat. Z celkového HDP propad zásob ubral 2,8 procentního bodu, takže bez započítání zásob by ekonomika klesla jen o 3,4 procenta.

Americký export se propadl o 30 procent a zažil nejhlubší pokles od roku 1969. Pokles exportu srazil HDP o zhruba 4,1 procentního bodu. Podnikatelské investice se zřítily o rekordních 37,9 procenta a investice do bydlení klesly o 38 procent, nejvíce od roku 1980.

Naopak spotřebitelské výdaje, které v předešlém čtvrtletí prudce klesaly, nyní oživily a vzrostly o 2,2 procenta. Nákupy zboží dlouhodobé spotřeby dokonce vzrostly o 9,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK