Česká spořitelna vyplatí celý zisk 15,8 mld. Kč na dividendách

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Česká spořitelna vyplatí celý loňský rekordní čistý zisk 15,8 miliardy korun ve formě dividend. Na hlavního akcionáře Erste Bank připadne takřka 15,5 miliardy korun, zbytek získají města, obce a další menšinoví podílníci. Na jednu akcii představuje dividenda zhruba 102 korun před zdaněním, což znamená meziročně více než trojnásobný nárůst. Výsledky valné hromady dnes spořitelna oznámila v tiskové zprávě.

Dividenda připadne držitelům kmenových i prioritních akcií České spořitelny k dnešnímu datu. V předchozích letech spořitelna pravidelně rozdělovala akcionářům ze svého zisku 4,56 miliardy korun, respektive 30 korun na akcii před zdaněním. V roce 2007 Česká spořitelna vydělala 12,15 miliardy korun.

Erste kontroluje 97,99 procenta akcií České spořitelny. Dalších 1,57 procenta představují prioritní akcie držené převážně městy a 0,44 procenta vlastní jiní drobní podílníci. Akcie České spořitelny se obchodují na burze RM-Systém, kde se jejich cena pohybuje kolem 800 korun. Skupina České spořitelny je největší v tuzemsku například objemem aktiv a počtem klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK