Putin připomněl Tymošenkové ruské zájmy v plynovodech

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. dubna (zpravodaj ČTK) - Ruský premiér Vladimir Putin předpokládá další jednání s Kyjevem o ruské účasti na modernizaci ukrajinských plynovodů. Putin to uvedl po dnešním jednání s ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Ta ještě před jednáním optimisticky prohlásila, že doby vyhrocené konfrontace mezi Kyjevem a Moskvou "odešly do minulosti".

"Putin a Tymošenková spolu hovořili dvě hodiny, ale konkrétní řešení ohledně plynu oznámeno nebylo," napsal server NEWSru.com.

Rusko je podle Putina připraveno podílet se na vytvoření nových, perspektivních vztahů s Ukrajinou, ale nemůže připustit, aby ruské zájmy byly ignorovány. "Rusko je hlavním dodavatelem energetických zdrojů do Evropy a na to se i v budoucnu musí brát zřetel," varoval Putin. Je podle něj nevyhnutelné, aby Moskva a Kyjev usilovali o vzájemně přijatelná řešení, na nichž závisí evropští odběratelé.

Moskvu minulý měsíc rozhořčila úmluva Kyjeva s Bruselem o účasti Evropské unie na modernizaci ukrajinských plynovodů, o jejichž kontrolu Rusko delší čas marně usiluje. Putin dokonce pohrozil přehodnocením vztahů s Evropskou unií a odložil plánované jednání s ukrajinskou premiérkou.

Ale podle ruských médií ukrajinská premiérka nyní přicestovala do Moskvy s analogickou nabídkou, aby se také Rusko podílelo na modernizaci celé přepravní sítě.

Na oplátku se Tymošenková hodlala domáhat toho, aby Ukrajina nemusela platit pokuty za snížený odběr ruského plynu, a také prý usilovala o ruskou půjčku ve výši pěti miliard dolarů na nákup plynu. Premiérka dnes také slíbila podpořit Rusko při vstupu do Světové obchodní organizace (WTO), o kterém Moskva vyjednává už 15 let.

Podobné rusko-ukrajinsko-západoevropské konsorcium pro modernizaci ukrajinských plynovodů bylo vytvořeno už před více než pěti lety, ale zůstalo jen na papíře. Ukrajinský prezident a rival Tymošenkové Viktor Juščenko dnes opět zdůraznil, že kontrola nad plynovody a jejich integrace do evropské sítě zůstává základem ukrajinské politiky.

Putin a Tymošenková se setkali poprvé od lednové plynové krize, kdy Rusko přerušilo dodávky plynu Ukrajině, protože se Moskva nedohodla s Kyjevem na nové ceně. Výpadek dodávek následně postihl také evropské odběratele. Spor nakonec urovnala dohoda premiérů obou zemí.

Ukrajina nyní vzhledem k hospodářské krizi potřebuje méně ruského plynu, než si původně objednala, místo 40 miliard se nyní hovoří o 33 a možná jen 20 miliardách kubíků plynu v letošním roce. Podle listu Kommersant by se ruský plynárenský monopol Gazprom mohl od ukrajinských partnerů domáhat za nižší odběr plynu pokuty 1,2 miliardy dolarů jen za první čtvrtletí letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK