Gazpromu loni vzrostl zisk o 13 procent, nenaplnil ale očekávání

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. dubna (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom loňským výsledkem nenaplnil očekávání, přestože mu zisk vzrostl o 13 procent. Podnik vytvořil zisk, z nějž se budou rozdělovat dividendy, 742,9 miliardy rublů (452 miliard Kč). Analytici odhadovali výsledek na 815 miliard rublů, napsala agentura Reuters.

Při loňském průměrném kurzu 24,81 rublu za dolar dosáhl výsledek 29,9 miliardy dolarů. Od začátku posledního loňského čtvrtletí ale rubl výrazně oslabuje.

Společnost zaúčtovala jako náklady 48,4 miliardy rublů, zejména kvůli nezaplaceným účtům. Manažeři ruských energetik říkají, že nesplacené faktury narůstají, protože jejich klíčoví odběratelé mají potíže s vyplácením mezd a s udržením podniků v chodu.

Gazprombank, která je bankovní divizí Gazpromu, loni vznikla čistá ztráta 60,1 miliardy rublů. Způsobily ji devizové transakce a přehodnocení portfolia cenných papírů po propadu finančních trhů z druhé poloviny loňska. Gazprombank je první z ruských bank, která uzavřela minulý rok se ztrátou. Předloni měla zisk 33,6 miliardy rublů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK