Pražská burza výrazně posílila

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes výrazně posílila. Dařilo se především akciím CME, Komerční banky a Unipetrolu, naopak v červených číslech dnes skončily cenné papíry společnosti Orco a Erste bank. Hlavní index PX vzrostl o 3,58 procenta na 847,6 bodu, vyplývá z údajů burzy.

Podle analytika investičního bankovnictví Komerční banky Miroslava Adamkoviče se dnes na evropské akciové trhy vrátil optimismus. "Výjimkou nebyla ani pražská burza, jejíž posílení je jeden z nejlepších výsledků mezi evropskými národními indexy," dodal Adamkovič.

Na pražském trhu se nejvíce dařilo akciím mediální společnosti CME, které posílily o 10,81 procenta na 364 korun. Společnost ráno oznámila čtvrtletní výsledky. "Ačkoliv její provozní zisk zaostal za odhady kvůli opravným položkám k bulharským aktivitám společnosti, její akcie přidaly přes deset procent," doplnil Adamkovič.

Výrazně se na růstu indexu PX dnes podílely zisky cenných papírů Komerční banky, které si připsaly více než osm procent na 2612 Kč. Dařilo se také akciím operátora Telefónica O2, když posílily o 4,20 procenta na 419 korun. Zisky si připsal také petrochemický holding Unipetrol, který si připsal 4,80 procenta na 118,74 koruny. Energetická společnost ČEZ vzrostla o více než tři procenta na 821,60 Kč.

Jediným titulem, který dnes zaznamenal větší ztráty, byl developer Orco, který podle Adamkoviče den před valnou hromadou dále koriguje předchozí raketový růst. Cenné papíry Orka dnes klesly o více než čtyři procenta na 191,55 Kč.

Také okolní středoevropské trhy dnes posilovaly. Varšavský WIG 20 si připsal téměř čtyři procenta, vídeňský ATX si polepšil o 1,84 procenta a budapešťský BUX vzrostl o 4,15 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK