Koruna zpevnila vůči dolaru na 20,16 Kč/USD, k euru stagnovala

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Česká měna dnes při klidném vývoji obchodování zpevnila vůči dolaru, k euru stagnovala blízko hodnot úterního závěru. Kolem 17:00 koruna posílila na 20,16 Kč/USD, vůči euru stagnovala na 26,75 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Česká měna na rozdíl od polského zlotého a maďarského forintu ignorovala slušné zisky hlavních akciových trhů," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Ty podle něj zůstaly růstově naladěny i přes špatné zprávy z americké ekonomiky, která v prvním čtvrtletí propadla více, než se čekalo.

Vlk poznamenal, že pohyb české měny byl během odpoledne nevýrazný a změnu nepřinesla ani nová makroekonomická prognóza ministerstva financí, která potvrdila už dříve uvedený odhad, že letos tuzemská ekonomika klesne o 2,3 procenta.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance by se argumenty k nákupu koruny hledaly těžko. Riziko chřipky zde zůstává, když už je hlášena v Německu, a výhled české ekonomiky zůstává pesimistický, uvedl.

Dolar podle Vlka podobně jako akcie nereagoval na negativní makroekonomické zprávy a během dneška postupně ztrácel, když kolem 17:00 oslabil na 1,3267 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK