HN: Šéf Čepra Borovec bere 300 tisíc Kč měsíčně

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Generální ředitel státní společnosti Čepro Jiří Borovec má měsíční plat 300.000 korun. Výši svého platu zveřejnil ve středu, kdy reagoval na výzvu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, že by všichni manažeři státních podniků měli oznámit výši svých platů. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Nemám se zveřejněním svého platu problém. Beru 300 tisíc korun a to považuji za adekvátní vzhledem k tomu, že řídím firmu s 54miliardovým obratem a složitou situací na trhu kvůli kriminálním kauzám z minulosti," řekl HN.

Borovec řídí Čepro od konce minulého roku. Firma se věnuje především skladování a přepravě pohonných hmot, kromě toho provozuje i vlastní síť čerpacích stanic pod názvem EuroOil.

Jiní manažeři se však ke zveřejnění platu nemají a Paroubkův požadavek se jim nelíbí. Šéf ČSA Radomír Lašák už dříve řekl, že se v Česku vzhledem k nožné závisti takovéto otevřenosti brání. Podobně reaguje i vedení dalšího státní podniku Letiště Praha. "Platy jsou osobními údaji jednotlivců a za tímto stanoviskem si zatím stojíme," řekla novinám mluvčí letiště Marika Janoušková.

V minulých dnech se dostaly do centra pozornosti manažerské platy na dráze. Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda reagoval na spekulace médií o dvoumilionovém platu zveřejněním výše své mzdy; jeho měsíční plat je 500.000 korun. Shodné manažerské platy prý byly na dráze i v době vlády sociální demokracie.

Kromě Českých drah zveřejnila ve stejné době platy svých manažerů také Česká pošta. Mluvčí pošty Marta Selicharová ve středu ČTK potvrdila, že platy manažerů ve vedení firmy, tedy platy náměstků, se pohybují v rozmezí 150.00 až 200.000 Kč měsíčně. "Generální ředitel svým platem nepřesáhne 250.000 korun měsíčně," dodala.

Paroubek již v úterý navrhl designovanému premiérovi Janu Fischerovi, aby nová vláda prosazovala kvůli hospodářské krizi u manažerů firem se státní účastí snížení platů. Podle něj je v každém státním podniku v jednotlivých resortech možné učinit okamžité rozhodnutí o snížení manažerských platů o třetinu až polovinu a také přehodnotit nadtarifní složky platu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK