HN: České šrotovné bude i na luxusní ojetá auta

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Podle Hospodářských novin (HN) by se české šrotovné mělo vztahovat i na ojetá auta, která mají najeto méně než 6000 kilometrů - na takzvaná předváděcí auta. Příspěvek tak bude možné získat i na luxusní vozy, jako jsou například některé modely BMW či Škoda Superb. Stačí, aby cena byla nižší než půl milionu korun. Vyplývá to z připravovaného zákona, který mají HN k dispozici.

"Vnímáme to jako rozšíření nabídky pro méně movité kupující. Díky slevě a státnímu příspěvku se tak dostanou na zajímavé ceny. Předváděcí vozy jsou v podstatě nová auta," řekl prezident Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Šrotovné by mělo být zavedeno od letošního podzimu. Prosadila ho ČSSD při jednání s koalicí v rámci takzvaného protikrizového balíčku. Příspěvek je navržen ve výši 30.000 korun a poslanci by o něm měli hlasovat během příštích dvou týdnů.

Získat šrotovné ale nebude úplně jednoduché. Žadatel bude muset svou žádost doplnit mimo jiné dokladem o placení povinného ručení za staré auto, a to za celý uplynulý rok. Na příspěvek budou mít tedy nárok jenom auta, se kterými se skutečně jezdí. Stát totiž chce zabránit obchodům s vraky a vyplácení příspěvků na nejezdící nebo neexistující vozy.

Žadatel bude také muset doložit, že staré auto vlastní déle než dva roky. Ministerstvo průmyslu chce do návrhu ještě dostat podmínku, že nový vlastník nesmí vůz prodat minimálně jeden rok. Pokud by to udělal, musel by celých 30.000 korun vrátit.

V úvaze je i několik dalších omezení, například kauce nebo pokuta. Ty by měly zabránit, aby lidé zahlcovali úřady žádostmi o příspěvek, aniž by potom vrak sešrotovali a koupili si nové auto.

Zatím se neví, zda bude moci o státní příspěvek požádat i živnostník. Podle jedné z variant by jim šrotovné mělo být zapovězeno. Budou-li moci žádat i podnikatelé, nesměli by zároveň při nákupu auta uplatnit odpočet DPH, píšou HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK