HN: Pro mezinárodní arbitráž s Lesy ČR už vzniká tribunál

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Podle Hospodářských novin (HN) se již začne sestavovat tribunál pro první z mezinárodních arbitráží, která bude rozhodovat spor lesnické firmy CE WOOD s českým státem. HN to potvrdil šéf mezinárodně-právního odboru ministerstva financí Radek Šnábl. Skončil tím "klid zbraní", který si ministerstvo a CE WOOD dohodly ještě koncem loňského roku, píšou. Celkem jde ve sporu o téměř deset miliard korun.

Kauza se CE WOOD versus Česko se týká sporů této soukromé firmy se státním podnikem Lesy ČR. CE WOOD požaduje náhradu škod, které údajně utrpěl kvůli nedodržování zákona o zadávání veřejných zakázek. Lesy se tímto zákonem neřídily při vypisování zakázek na lesnické práce.

Kauza je rozdělena na tři případy. Zahraniční vlastníci CE WOOD se ve dvou arbitrážích domáhají na ČR náhrady vždy zhruba 2,4 miliardy korun. Management CE WOOD pak žaluje přímo Lesy o odškodnění zhruba pět miliard korun.

V první arbitráži teď požaduje náhradu bývalý vlastník CE Woodu - německá společnost InterTrade Im - & Export. Druhou arbitráž zase otevřely švýcarské a lucemburské investiční fondy, které CE WOOD převzaly po Němcích.

"Nejprve jsme počítali s tím, že v celé kauze budeme postupovat společně s ministerstvem zemědělství a s Lesy. Ale tato varianta padla. Nyní ve sporu budeme postupovat samostatně, první na řadě je spor s bývalými německými vlastníky," uvedl Šnábl. Důvody změny strategie nechtěl blíž komentovat.

Podle šéfa CE WOOD Ivana Doubravy skončil "klid zbraní" proto, že nové vedení Lesů letos podalo na firmu kvůli dluhům návrh na insolvenci. "Myslím, že se z porušení příměří a zmaření snahy vyjednávat s námi ministerstvo financí neraduje," řekl Doubrava. Potvrdil přitom, že nyní je už u soudu i požadavek CE WOOD na pětimilardové odškodnění přímo od Lesů.

Insolvenční řízení stále probíhá. Státní Lesy ho navrhly, protože jim CE WOOD dlužil 160 milionů korun. "I tento požadavek už jsme dali k soudu," potvrdil HN Doubrava.

Státní podnik donedávna odmítal uznat, že spory jsou vážné. "Arbitráže se nás vůbec netýkají, ty řeší ministerstvo financí. A žádnou fakturu CE WOODu na pět miliard korun neuznáváme," uvedla mluvčí státního podniku Eva Kijonková ještě počátkem tohoto měsíce.

Minulý týden ovšem Česká televize odhalila, že pro Lesy pracuje například i právník Roman Polášek za odměnu 9000 korun za hodinu. A to je plat na české poměry vysoce nadstandardní. Polášek je partnerem advokátní kanceláře Toman, Devátý a partneři, již si přitom Lesy vybraly bez standardního výběrového řízení, prý kvůli nebezpečí z prodlení. A při vysvětlování tohoto kroku najednou státní podnik zcela otočil. Spory s CE WOOD teď označuje za velice vážné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK