Zisk vydavatele karet Visa vzrostl o 71 pct

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston 30. dubna (ČTK) - Zisk vydavatele kreditních a platebních karet Visa Inc. ve druhém fiskálním čtvrtletí vyskočil o téměř 71 procent na 536 milionů dolarů (10,8 miliardy Kč). Firmě pomohlo snížení nákladů, které vyrovnalo i nižší výdaje spotřebitelů a s tím související pokles příjmů z elektronických plateb. Uvedla to společnost, která provozuje největší síť elektronických plateb na světě, v noci na dnešek.

Výsledky nezahrnují mimořádné položky, včetně výdajů na restrukturalizaci a amortizaci. Provozní výdaje společnosti se snížily o 31 procent na 766 milionů dolarů.

Příjmy za tři měsíce do konce března se zvýšily o 13 procent na 1,64 miliardy dolarů. Příjmy Visy pochází hlavně z poplatků za platby prostřednictvím karet. Objem plateb se však snížil o jedno procento. Celkový počet karet Visa v objemu se meziročně zvýšil o osm procent na více než 1,7 miliardy.

Příjmy ze služeb se však zvýšily o dvě procenta na 804 milionů dolarů a příjmy ze zpracování dat o deset procent na 544 milionů dolarů. Příjmy z mezinárodních transakcí stouply o 18 procent na 446 milionů dolarů.

Visa zopakovala, že za celý fiskální rok očekává zvýšení příjmů o pět až devět procent. Nadále také hodlá hledat další způsoby snížení nákladů.

Visa se loni v březnu stala veřejně obchodovanou společností. Primární nabídka akcií v USA byla zatím největší nabídkou v zemi a přišla v době, kdy se země začala propadat do recese, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK