Erste Bank snížila čtvrtletní čistý zisk o 26 pct

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Vídeň 30. dubna (ČTK) - Rakouská Erste Group Bank, jejíž součástí je Česká spořitelna, v prvním čtvrtletí snížila čistý zisk po menšinových podílech meziročně o 26 procent na 232,1 milionu eur (6,2 miliardy korun). Před rokem banka hospodařila se ziskem 315,6 milionu eur. Provozní zisk banka zvýšila meziročně o 10,3 procenta na rekordních 838,5 milionu eur (22,4 miliardy Kč). ČTK to dnes sdělila Hana Cygonková z tiskového odboru banky.

S výjimkou Ukrajiny, kde má Erste Group pouze malou účast, byly všechny dceřiné společnosti Erste Group v prvním čtvrtletí 2009 ziskové. Zisk na akcii činil v prvním čtvrtletí 0,71 eura proti 1,04 eur v prvních třech měsících roku předchozího.

Celková bilanční suma zaznamenala v prvním čtvrtletí mírný pokles a k 31. březnu činila 199,1 miliardy eur, což je o 1,2 procenta méně než ke konci roku 2008. Je to důsledkem zejména poklesu objemu mezibankovních obchodů, uvedla banka v tiskové zprávě.

"Výsledky za první čtvrtletí 2009 nám umožňují posoudit pozici naší skupiny v současné krizi," komentoval současnou situaci ředitel Erste Group Bank AG Andreas Treichl. "Jsme přesvědčeni, že dominantní postavení Erste Group jako banky pro drobné klienty na klíčových trzích nám umožňují díky silné vkladové základně, vedoucí cenové politice při obchodech s drobnými klienty a současně konzervativní politikou půjčování snážeji kompenzovat rostoucí rizikové náklady spojené s hospodářským poklesem. K této prognóze přispívá dobré rozložení obchodů a také skutečnost, že více než 95 procent našich 17 milionů klientů žije v Evropské unii," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK