Patria: Orco jedná s firmou Colony Capital o navýšení kapitálu

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Představenstvo realitní firmy Orco začalo jednat s americkou investiční společností Colony Capital kvůli navýšení základního kapitálu. Bez uvedení bližších podrobností o tom dnes informoval server www.patria.cz. V Lucembursku se dnes uskuteční valná hromada firmy. Protože ale Orco dosud nemá za rok 2008 auditované výsledky, navrhne vedení její odložení.

Odložení valné hromady se však nelíbí sdružení drobných akcionářů SOS Orco. Sdružení podle dnešních Hospodářských novin údajně zastupuje téměř 14 procent akcionářů firmy. Předseda sdružení Luboš Smrčka již dříve sdělil, že usiluje o sesazení současného vedení firmy v čele s jejím zakladatelem Jeanem-Françoisem Ottem. V případě odložení dnešní valné hromady chtělo sdružení podniknout kroky ke svolání mimořádné hromady. Hospodářské noviny však přinesly informaci, že auditované výsledky Orka by měly být už během května, a že další hromadu poté svolá samotné vedení firmy.

Firma s akciemi na pražské, varšavské, budapešťské a pařížské burze se nyní nachází pod šestiměsíční ochranou francouzského úpadkového soudu a snaží se snížit své zadlužení. Právě informace o dopadech ochrany před věřiteli na Orco má být dalším z bodů valné hromady.

Orco se v roce 2008 propadlo do ztráty 390,56 milionu eur, což je zhruba 10,4 miliardy korun. V roce 2007 měla společnost čistý zisk 87,5 milionu eur (podle tehdejšího kurzu 2,2 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK