ÚS zrušil větu v insolvenčním zákoně, poškozovala práva dlužníků

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. dubna (ČTK) - Ústavní soud (ÚS) dnes zrušil jednu větu v insolvenčním zákoně, která za výjimečných okolností mohla komplikovat situaci dlužníkům. Nedávala jim možnost bránit svá práva u odvolacího soudu. Návrh směřující proti insolvenčnímu zákonu podal Vrchní soud v Olomouci, uspěl však jen z poloviny. Druhé napadené ustanovení, jež se týká pořádkových lhůt, ponechali ústavní soudci beze změn. ČTK to řekl mluvčí ÚS Michal Spáčil.

Zrušené ustanovení nepřipouštělo možnost odvolání dlužníků proti usnesení, jímž insolvenční soud bere na vědomí zpětvzetí návrhu dlužníka na oddlužení. Ustanovení působí problém například v situaci, kdy dlužník, jemuž soud předtím povolil oddlužení, z nějakého důvodu nepřijde na schůzi věřitelů.

Insolvenční soud pak neúčast automaticky hodnotí jako zpětvzetí návrhu na oddlužení, což takzvaně "vezme na vědomí" a rozhodne o prohlášení konkurzu. Proti tomu se dlužník nemohl odvolat - právě kvůli napadenému ustanovení insolvenčního zákona. Vrchní soud měl na stole například případ muže, který na schůzi věřitelů nepřišel kvůli náhlému a prokázanému zhoršení zdravotního stavu.

Soudci v nálezu uvedli, že zrušená část zákona omezovala právo na spravedlivý proces. Neumožňovala ani nápravu chyby, která se může v práci soudu vyskytnout, například když se dlužník předem omluví, ale soudní úředníci omluvu založí do jiného spisu.

Ústavní soud konstatoval, že "zjevně protiústavní" je také další ustanovení insolvenčního zákona. Jde o ustanovení, kvůli kterému soud považuje neodůvodněnou neúčast dlužníka automaticky za zpětvzetí návrhu na oddlužení. Ústavní soud ovšem nemohl tuto část normy zrušit, protože to Vrchní soud v Olomouci nenavrhoval.

Prvním čtením v Poslanecké sněmovně prošla počátkem dubna novela insolvenčního zákona, kterou vláda připravila v reakci na ekonomickou krizi. Cílem novely je ochránit podniky postižené krizí a jejich zaměstnance. Novela také údajně zlepší možnosti oddlužení, tedy splácení dluhu ve splátkách. Část novinek se vztahuje nejen na firmy, ale i na fyzické osoby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK