Sněmovna poslala dál vládní protikrizový návrh slev na pojistném

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Sněmovna dnes poslala do závěrečného schvalování vládní protikrizový návrh slev na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. Sociální demokracie a koaliční strany se již dříve dohodly, že si vzájemně po určitých úpravách podpoří své návrhy na řešení dopadů hospodářské krize.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) pomůže vládní návrh slev na sociálním pojištění zachránit 50.000 až 70.000 pracovních míst. Sociální demokraté dříve upozorňovali na to, že tím rozpočet přijde o 18 až 19 miliard korun. Tyto peníze by pak mohly podle nich chybět třeba na valorizaci důchodů.

Sociální výbor sněmovny v úterý rozhodl, že doporučí poslancům, aby pro návrh zvedli ruku. Nečas totiž souhlasil s úpravou návrhu, zkrátil dobu platnosti opatření do konce roku 2010, po roce se má vyhodnotit účinnost opatření.

Na sociálním výboru se v úterý sociálnědemokratičtí poslanci zdrželi hlasování o podpoře návrhu, dvě poslankyně se přitom ale vzdálily z místnosti a vůbec nehlasovaly. Komunisté byli proti návrhu.

"Už je ruka v rukávě, sociální demokracie pravděpodobně umožní ODS tento zákon prohlasovat," řekl dnes ve sněmovně poslanec Miroslav Opálka (KSČM).

Občanští demokraté nepřímo na sociálním výboru podpořili sociálnědemokratický protikrizový balíček. Velkou šanci tak má daňové zvýhodnění rodin s dětmi, prodloužení pobírání podpor v nezaměstnanosti i lepší pobídky rekvalifikací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK