Čunek: KDU-ČSL bude prosazovat změnu novely energetického zákona

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Lidovci budou prosazovat změnu novely energetického zákona, kterou nyní čeká projednávání v Senátu. Vypustit by se měl odstavec, který energetickým firmám umožňuje odpojit zákazníkům elektřinu při podezření z neoprávněného odběru do doby, než bude uhrazena případná dlužná částka. Novinářům to dnes řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

"Připomínám, že se jedná o asi čtyři miliony domácností a samozřejmě podnikatelů. Současný stav, kdy je provozovatel distribuční soustavy povinen obnovit dodávku elektřiny bezprostředně po odstranění příčin, které vedly k jejímu omezení nebo přerušení, považuji za naprosto vyhovující," dodal Čunek.

V případě přijetí současného znění novely by to v praxi znamenalo, že pokud bude elektroměr, který zákazník nevlastní a který musí být veřejně přístupný, poškozen, bude zákazník připojen až po uhrazení dlužné částky. Podle Čunka je paragraf šitý na míru energetickým společnostem typu ČEZ.

Novela v případě schválení v současné podobě by navíc podle Čunka porušovala směrnici Evropského parlamentu a Rady, ve které je stanovena povinnost členských zemí přijmout taková opatření, aby existovaly dostatečné záruky na ochranu konečných spotřebitelů, včetně opatření na zabránění jejich odpojení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK