České aerolinie letos chtějí ušetřit až miliardu korun

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - České aerolinie, které jako většina leteckých společností čelí odlivu pasažérů, chtějí letos pomocí řady krizových projektů ušetřit až miliardu korun. Částka by měla být součtem úsporných opatření a vyšších výnosů z některých služeb. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

"Pozitivní dopady projektů se projeví především ve druhém až čtvrtém čtvrtletí letošního roku," uvedla mluvčí společnosti Daniela Hupáková. K novinkám patří například zpoplatnění nápojů nad rámec základního občerstvení, prodej pojištění s letenkami nebo pronájem dvou letadel do Libye.

Firma začala také důsledně vybírat poplatky za nadváhu zavazadel a chystá zavedení odbavovacích kiosků na pražském letišti. "Prodej služeb na odbavovacích místech by měl přinést v letošním roce výnosy v řádu přesahujícím 200 milionů korun," uvedla Hupáková. Podobné výnosy si firma slibuje i od nového systému tvorby cen letenek.

Co se týče úspor nákladů, zásadní je dohoda vedení ČSA s osmi z devíti odborových organizací na snížení platů na loňskou úroveň. Mechanici na dohodu nepřistoupili a zhruba tři desítky z 500 budou muset firmu opustit. Úspora mzdových nákladů má být zhruba 250 milionů korun.

Aeroliniím od podzimu každý měsíc ubývají cestující. Za loňský rok vykázaly podle neauditovaných výsledků zisk před zdaněním 500 milionů korun. Je to o 389 milionů korun více než v roce 2007. Ve výsledcích se však pozitivně projevil především prodej majetku a směna budov a pozemků s Letištěm Praha.

Detaily loňského hospodaření chce vedení firmy zveřejnit v květnu až budou k dispozici auditované výsledky. Státní ČSA chce vláda letos prodat. Do privatizace se přihlásili čtyři uchazeči, do druhého kola postoupili dva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK