Akcie na pražské burze začaly majitelům letos vydělávat

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Letos dosud ztrátové tuzemské akcie začaly svým majitelům v uplynulém zkráceném obchodním týdnu vydělávat. Hlavní index pražské burzy PX vyrostl o 5,57 procenta na 880,6 bodu a dostal se o 2,6 procenta nad závěrečnou hodnotu z konce loňského roku. Ještě počátkem března pražská burza ztrácela více než čtvrtinu, vyplývalo z výsledků burzy.

Na vyspělých kapitálových trzích podle analytiků sílí optimismus z toho, že propad světového hospodářství se již nebude zhoršovat a objevují se známky stabilizace a možného obratu k lepšímu. Na českém trhu se investoři soustředili na zveřejňování výsledků za první čtvrtletí a schvalování dividend.

Nejvíce zpevnily akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, které si polepšily o 12,6 procenta na 345,2 koruny. Akcie Komerční banky (KB) vyrostly o 11,6 procenta na 2740 korun. Akcionáři KB podle očekávání schválili navrženou hrubou dividendu 180 korun na akcii, tedy ve stejné hodnotě jako loni.

Akcie developera Orco získaly 11,2 procenta na 189,5 koruny. Představenstvo Orco začalo jednat s americkou investiční společností Colony Capital o navýšení základního kapitálu. Vedení Orco mělo dnešní řádné valné hromadě, která má schválit auditované výsledky firmy za rok 2008, navrhnout její odložení. Výsledek nebyl do uzavření burzy znám.

Akcie pojišťovny Vienna Insurance Group posílily o 10,4 procenta na 802,1 koruny. Valná hromada této rakouské pojišťovací skupiny předem oznámenou schválila dividendu 1,10 eura a bonusovou dividendu 0,9 eura na akcii.

Akcie Erste Group Bank se zhodnotily o 3,9 procenta na 433,8 koruny. Skupina Erste, jejíž součástí je Česká spořitelna, v prvním čtvrtletí snížila čistý zisk po menšinových podílech meziročně o 26 procent na 232,1 milionu eur (6,2 miliardy korun). Překonala tím průměrná očekávání trhu.

Akcie operátora Telefónica O2 si polepšily o 5,6 procenta na 436 korun. Telefónica O2 zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 8,7 procenta na 2,65 miliardy korun. Její výnosy v souladu s očekáváním trhu klesly o 1,6 procenta na 15,1 miliardy Kč. "Ačkoliv výsledky byly mírně pod našimi odhady, byly celkově relativně dobré vzhledem k současné slabé ekonomice. Potvrzujeme naše doporučení kupovat," uvedli analytici Erste Bank.

Akcie tabákové firmy Philip Morris přidaly 3,3 procenta na 5442 korun. Akcionáři Philip Morris podle očekávání schválili na řádné valné hromadě hrubou dividendu 560 Kč na akcii. V příštím roce by mohla být dividenda ještě vyšší. "Pro rok 2009 očekáváme dividendu okolo 660 Kč a doporučujeme akcie kupovat s roční cílovou cenou 8900 korun," uvedl analytik České spořitelny Radim Kramule.

Akcie americké mediální skupiny Central European Media Enterprises (CME), která mimo jiné vlastní českou televizi Nova, naopak oslabily o 3,7 procenta na 349,1 koruny. CME hospodařila v prvním čtvrtletí s čistou ztrátou 44,4 milionu dolarů (asi 913,3 milionu Kč). Před rokem měla čistý zisk 14,5 milionu USD.

Akcie skupiny autobazarů AAA Auto klesly o 4,4 procenta na 8,32 koruny. AAA Auto nezveřejnila své auditované výsledky za loňský rok v původně oznámeném termínu 29. dubna. Důvodem je prodloužení auditu kvůli uzavření některých zahraničních poboček.

V týdnu se naposledy obchodovaly akcie výrobce léčiv Zentivy, které poklesly o procento na 1067 korun. Většinovým majitelem akcií Zentivy se stala francouzská firmy Sanofi-Aventis a emitent požádal o stažení svých cenných papírů z regulovaných trhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK