Pražská burza v dubnu posílila o letos rekordních 17,5 procenta

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Pražská burza v dubnu posílila nejsilnějším tempem v letošním roce a vymazala tím zbytek letošních ztrát. Následovala vývoj vyspělých světových akciových trhů, na kterých mezi investory převládá přesvědčení o odrazu od dlouhodobého dna. Hlavní index PX od konce března vyrostl o 17,46 procenta na 880,6 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Burzy se snaží předvídat budoucí vývoj ekonomiky. Je tu stále silnější naděje, že nejhorší je už za námi, proto tak prudký růst," uvedl analytik Komerční banky Josef Němý s poukazem, že od únorového minima pražské burza vyrostla již o zhruba 40 procent.

Němý doporučoval na další zisky u akcií raději příliš nespoléhat, protože světové i tuzemské hospodářství je stále v krizové situaci. "Domníváme se, že burzy v příštích měsících neporostou tak rychle jako v březnu a dubnu, spíš dojde k vybírání zisků," mínil.

Negativní zprávy byly v dubnu potlačeny. Příkladem byl propad americké ekonomiky v prvním čtvrtletí o 6,1 procenta. "Na první pohled špatný výsledek, horší než se čekalo, přesto povzbudil nákupní apetit trhu. Pozitivně byla totiž hodnocena především struktura HDP, která naznačuje pro následující čtvrtletí možné zlepšení kondice americké ekonomiky," uvedl Petr Šaur ze společnosti Finance Zlín. Jen krátce na světové burzy působila i takzvaná prasečí chřipka.

Z jednotlivých akcií byly středem pozornosti akcie developera Orco Property, které vyrostly o mohutných 70 procent na 189,5 koruny. Podle analytiků byl možným důvodem poptávky mocenský boj akcionářů. Z finančních emisí byly nejúspěšnější akcie pojišťovny VIG, jež i díky mimořádné dividendě zpevnily o téměř 45 procent na 802,1 koruny.

K nejvíce prodávaným naopak patřily akcie výrobce léčiv Zentiva, které po pěti letech opustily na žádost emitenta regulované trhy a klesly o 7,5 procenta na 1067 korun. Takřka sto procent akcií Zentivy vlastní francouzská společnost Sanofi-Aventis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK