Americké akcie uzavřely čtvrtek po bankrotu Chrysleru smíšeně

01.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street uzavřely čtvrteční obchodování se smíšenými výsledky. Zpráva o bankrotové soudní ochraně Chrysleru před věřiteli měla na investory jen mírně negativní vliv.

Index Dow Jones, který zahrnuje třicítku nejsilnějších titulů burzy NYSE, klesl o 17,61 bodu na 8168,12 bodu, tedy o pětinu procenta. Během dne měl ale v jednu chvíli zisk 121 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite se proti tomu zvýšil o 0,3 procenta na 1717,30 bodu se ziskem 5,36 bodu.

Dow Jones začal přicházet o denní zisk poté, co prezident Barack Obama potvrdil, že Chrysler bude muset projít reorganizací pod ochranou bankrotového soudu. Investory zpráva nijak nepřekvapila. DJI díky tomu uzavřel měsíc duben se ziskem 7,4 procenta.

Chrysler požádal o ochranu před věřiteli a vytvoří s italským Fiatem alianci. Podnik nekončí, bude vyrábět dál a bankrotový soudce při tom bude rozhodovat, kdo z věřitelů kolik dostane. Podnik do této situace dohnal dvouletý propad odbytu a týdny intenzivních, ale neúspěšných jednání o restrukturalizaci dluhu.

Wall Street čím dál více věří ve slibnou budoucnost ekonomiky, která sice ještě není zdravá, ale jeví známky, že se její odraz ode dna blíží. Dow Jones je již o 25 procent vyšší proti 12letému minimu ze začátku března, napsala agentura AP.

Na devizovém trhu rostly dolar a euro vůči japonskému jenu. Aktivita obchodování byla ale slabá s blížícím se svátkem práce, kdy jsou v Evropě burzy zavřeny. Jen oslabila Japonská centrální banka předpovědí, že se výkon japonské ekonomiky ve fiskálním roce 2009 sníží o 3,1 procenta.

Dolar stoupl o 1,1 procenta na 98,60 JPY a kurz eura vzrostl o 0,8 procenta na 130,45 JPY. Vůči dolaru euro oslabilo o 0,3 procenta na 1,3230 USD, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK