Televize vypínaly analogové vysílání v Praze postupně, první Nova

01.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. května (ČTK) - Celoplošné televizní stanice začaly během čtvrtečního večera vypínat analogový signál z pražského žižkovského vysílače postupně. Začala Nova v přímém přenosu během Televizních novin, následovala Prima a Česká televize. Analogová tma nastala na většině Prahy minutu před půlnocí. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých radiokomunikací Marie Fianová.

Nova v Praze vysílala pouze digitálně již od 19:53 hodin, Prima přerušila analogové vysílání ve 23:30 a na 29 minut na obrazovku umístila informaci o tom, co se děje s odkazem na internetové stránky k digitalizaci. Česká televize vypnula minutu před půlnocí a informaci pro diváky, jak si naladit digitální vysílání, bude zobrazovat do 7. května.

Podle Fianové nenastaly během vypínání žádné problémy. Na zákaznickou linku kvůli digitalizaci volali od čtvrtečního večera do dnešního poledne jen dva diváci.

Podle průzkumu společnosti Mediaresearch bylo na analogovou tmu připraveno 97 procent domácností. Buď si pořídily set top box, televizi s digitálním tunerem, nebo přijímají signál přes kabel nebo satelit. Jen na terestrické vysílání je přitom odkázána asi třetina diváků.

Praha je první velkou oblastí, kde bylo analogové vysílání vypnuto. V hlavním městě stále analogově vysílá strahovský vysílač, část Pražanů může přijímat signál z Cukráku a rovněž fungují některé dokrývače ČT a Primy.

Vypínání stanovuje Technický plán přechodu na pozemní digitální televizní vysílání, který schválila vláda. Po vypnutí vysílače Praha-Žižkov totiž bude na konci září vypnut vysílač Plzeň-Krašov a o měsíc později Praha-Cukrák. Digitalizace by měla být v Česku ukončena v létě 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK