Americké akcie zakončily týden růstem v nadějích na oživení

02.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Americký akciový trh zakončil týden vzestupem vyvolaným nadějemi na stabilizaci a budoucí oživení domácí ekonomiky. Akcie podpořil také výrazný růst cen ropy, který rovněž odráží důvěru v oživení hospodářství. Na devizovém trhu se zvýšená chuť investorů jít do rizik projevila poklesem bezpečných měn, dolaru a zejména jenu.

Dow Jonesův index v závěru prvomájového obchodování stoupl o 0,54 procenta na 8212,41 bodu. Index trhu Nasdaq posílil o 0,11 procenta na 1719,2 bodu. Za celý týden Dow Jones vzrostl o 1,7 procenta a Nasdaq Composite Index získal 1,5 procenta.

Wall Street má za sebou nejlepší měsíc za devět let. Mezi investory v dubnu zesílila optimistická očekávání, že se ekonomika stabilizuje a překonává hlubokou recesi.

V pátek investory příznivě naladil vzestup jednoho z indexů spotřebitelské důvěry v USA na nejvyšší úroveň od zářijové eskalace finanční krize. Pozitivní bylo také zpomaleni poklesu aktivity v průmyslovém sektoru.

Výrazně k růstu akcií přispěla ropa, jejíž cena se dostala poprvé za čtyři týdny nad 53 dolarů za barel. Index energetického sektoru S&P díky tomu posílil o tři procenta. Růst omezovaly hlavně nepříznivé výsledky některých firem.

Pod tlakem zlepšování ekonomických vyhlídek dál klesal dolar vůči euru a oslaboval i japonský jen, Obě měny v poslední době sílily v souvislosti s ekonomickými problémy a nejistotou. Na úkor bezpečných měn rostly zejména kurzy měn s vysokými výnosy, jako jsou australský a novozélandský dolar.

Euro k dolaru v New Yorku posílilo o 0,3 procenta na 1,3260 USD a vůči jenu zpevnilo o jedno procento na 131,64 JPY. Index dolaru sice celkově klesl o 0,3 procenta, vůči padajícímu jenu však americká měna posílila o 0,7 procenta na 99,28 JPY. Necelé procento na dolar získaly takzvané komoditní měny zemí jako Austrálie, Nový Zéland a Kanada.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK