Asijské země založí krizový fond se 120 miliardami dolarů

03.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nusa Dua (Indonésie) 3. května (ČTK) - Třináct zemí východní a jihovýchodní Asie se dnes v rámci výročního zasedání Asijské rozvojové banky (ADB) dohodlo na založení krizového fondu v objemu 120 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč). Fond by měl ekonomikám v případě potřeby nahrazovat případný odliv kapitálu a být nástrojem boje proti ekonomické a finanční krizi.

Na fondu se na indonéském ostrově Bali dohodli ministři financí Japonska, Číny, Jižní Koreje a deseti zemí Sdružení zemí jihovýchodní Asie ASEAN. Fond má fungovat do konce tohoto roku a po 32 procentech do něj přispějí Čína a Japonsko. Jižní Korea zajistí 16 procent a zbytek dodají země ASEAN.

Fond by měl poskytovat nouzovou podporu platební bilanci v případě odlivu kapitálu, jako byl ten, který Asie zažila za asijské krize z konce 90. let. Japonsko na zasedání ADB navíc představilo vlastní plán poskytnout až šest bilionů jenů (přes 1,2 bilionu Kč) na podporu zemím postiženým ekonomickou krizí. Tyto peníze by mohly využívat země, které by měly dočasné potíže s finanční likviditou.

ADB předpovídá, že ekonomiky Asie letos porostou jen o 3,4 procenta, nejpomaleji od asijské finanční krize. Banka předpokládá, že příští rok růstové tempo oživí na obvyklejších 6,3 procenta.

Podle ADB je globální krize hrozbou pro rozvoj celého regionu. Pokud by recese pokračovala i příští rok, zvýšil by se počet extrémně chudobných v oblasti ze 61 milionů na 160 milionů lidí, uvedla banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK