Topolánek: Rozpočet na příští rok má řešit komise zástupců stran

03.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Rozpočet na příští rok by měla řešit komise složená ze zástupců politických stran. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl premiér v demisi Mirek Topolánek. Letošní rozpočet by se podle odcházejícího premiéra už měnit neměl.

Příprava rozpočtu na příští rok bude jedním z nejdůležitějších úkolů nové úřednické vlády Jana Fischera. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek ve čtvrtek předložil do vlády výdajové rámce státního rozpočtu na roky 2010 až 2012. Předpokládají schodek 150 miliard korun a obsahují rozsáhlá úsporná opatření.

Letošní schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy Kč, vychází ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Od té doby se prognózy kvůli krizi zhoršily a očekává se až dvouprocentní propad ekonomiky.

Vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvírá například před nedávnem uvedl, že při dvouprocentním poklesu ekonomiky může letošní deficit dosáhnout až 200 miliard korun.

Letošní příjmy by prý v takovém případě činily jeden bilion korun, což je na úrovni roku 2006. Proti tomu jdou výdaje 1,152 bilionu korun, které je potřeba ještě navýšit o až 50 miliard korun vynaložených vládou na protikrizová opatření, uvedl Uvíra.

Náměstek ministra financí Eduard Janota začátkem dubna řekl, že letošní schodek rozpočtu by měl činit 120 až 130 miliard Kč, což je zhruba čtyři procenta hrubého domácího produktu. Příčinou deficitu je podle něj výpadek daňových příjmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK