Buffett nevěří, že se odvětví denního tisku v USA ještě vzchopí

03.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha (USA) 3. května (ČTK) - Známý americký investor Warren Buffett sice má noviny jako občan rád, jako investiční profesionál však již nevěří, že by se odvětví denního tisku ve Spojených státech ještě někdy vzchopilo. Sektor novin už nemá dlouhodoběji udržitelný podnikatelský model, řekl Buffett na sobotní valné hromadě své firmy.

Počty čtenářů novin kvůli rostoucímu využívání internetu klesají, čím se snižuje atraktivnost denního tisku pro reklamní zadavatele, a tím i pro investory, uvedl Buffett. "Většinu novin ve Spojených státech bychom nekoupili za žádnou cenu. Jejich ztráty nemusí nikdy skončit," řekl Buffett podle agentury Reuters. "Na horizontu nevidím nic, co by tuto erozi ukončilo," dodal.

Mnohé novinové tituly v USA ztratily 20 procent i více příjmů z reklam. Některé noviny ve velkých amerických městech již skončily a nyní je nejistá například budoucnost známého listu Boston Globe vlastněného vydavatelstvím New York Times. Podle Buffetta noviny v posledních letech ztratily schopnost určovat ceny, kterou měly ještě před 20 lety.

Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway vlastní list Buffalo News a má významný podíl na Washington Post. Buffett uvedl, že jeho firma si Buffalo News ponechá, i když třeba jen proto, že investuje dlouhodobě a neprodává okamžitě, když se nějaký podnik dostane do těžkostí. Naznačil ovšem, že list čeká snižování nákladů včetně propouštění, a v případě trvalé ztrátovosti nevyloučil ani ukončení vydávání listu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK