Fuksa: Privatizace Letiště Praha začne možná až příští rok

03.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Lhůta na vypsání výběrového řízení na nového majitele pražského letiště je od nynějška 270 dní, privatizace se tak možná rozjede až v příštím roce. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Podle něj ministerstvo pokračuje v přípravě prodeje bez ohledu na politickou situaci.

Zmíněná lhůta podle Fuksy vyplývá ze smlouvy, kterou ministr financí Miroslav Kalousek tento týden podepsal s hlavním privatizačním poradcem. Tím se stalo konsorcium JP Morgan / Erste; informaci přinesl v půlce dubna týdeník Euro a dnes ji ČTK potvrdil mluvčí MF Ondřej Jakob. Poradce musí mimo jiné připravit podrobné podmínky tendru.

Ministerstvo plánuje kromě letiště prodat i České aerolinie. "Zatím nemáme žádný politický mandát, abychom tyto kroky zastavili," uvedl Fuksa. V případě ČSA je situace jednoduší, neboť tendr se právě uskutečňuje a nový majitel má být znám do konce září. V případě letiště bude podle Fuksy mít konečné slovo vláda vzešlá s podzimních předčasných voleb.

O prodeji letiště jedinému zájemci rozhodla odstupující vláda Mirka Topolánka (ODS) loni v červnu. Proti prodeji je opoziční ČSSD, která se jej snaží zablokovat v parlamentu zvláštním zákonem. Ten poslanci schválili zatím v prvním čtení. Naopak na prodeji ČSA se politici většinou shodují. Hodnota letiště se odhaduje na 100 miliard korun, prodej ČSA vynese podle odhadů tři až pět miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK