Pražská burza od 11. května prodlouží obchodování o sedm minut

03.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Pražská burza od 11. května rozšíří obchodování o takzvanou závěrečnou aukci. Obchodování tím bude prodlouženo o sedm minut a bude končit v 16:07. Do tohoto obchodování budou zařazeny akcie ze systému pro nejlepší emise SPAD. Burza to oznámila na webových stránkách.

V systému SPAD se tvoří více než 90 procent objemu obchodů s akciemi. Obchodují se zde akcie sítě autobazarů AAA Auto, mediální firmy CME, energetické ČEZ, developerů ECM REI a Orco Property, Erste Bank a Komerční banky, těžební společnosti NWR, textilní Pegas Nonwovens, tabákové firmy Philip Morris ČR, telekomunikační Telefónica O2, petrochemického holdingu Unipetrol a pojišťovací skupiny VIG.

Závěrečná aukce vznikla podle mluvčího burzy Jiřího Kovaříka na základě poptávky členských firem, což jsou bankovní a nebankovní obchodníci s cennými papíry. "Umožní členům vkládat objednávky vázané na závěrečnou cenu," uvedl.

Zahájení a parametry pro obchodování v rámci závěrečné aukce schválil výbor pro burzovní obchody 21. dubna. Většinovým majitelem pražské burzy je od loňského roku vídeňská burza.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK