Fiat potvrdil zájem o německou automobilku Opel

03.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 3. května (ČTK) - Šéf italské automobilky Fiat dnes poprvé veřejně potvrdil zájem turínské skupiny o koupi německé automobilky Opel vlastněné americkou skupinou General Motors. Předseda správní rady Fiatu Luca Cordero di Montezemolo pro dnešní list Corriere della Sera označil Opel za "ideálního partnera" a případnou koupi za "mimořádnou příležitost".

O možnosti spojení mezi Fiatem a Opelem má v pondělí jednat v Berlíně generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne s německými ministry hospodářství a zahraničí. GM se snaží nalézt kupce pro některé divize, protože v rámci rozsáhlé restrukturalizace potřebuje zeštíhlet, aby ještě získal nárok na pomoc od americké vlády.

Opel má podobně jako ostatní automobilky potíže v důsledku nynější ekonomické krize. Vedení firmy říká, že potřebuje 3,3 miliardy eur na překonání krize. Německá vláda s přímou státní pomocí pro firmu nepočítá a kancléřka Angela Merkelová navrhuje podpořit investora do Opelu úvěrovými garancemi.

"Převzetí Opelu by pro nás bylo mimořádnou příležitostí; byl by to ideální partner a skupina, kterou bychom vytvořili, by byla velmi silná," řekl Montezemolo.

Fiat zároveň sjednal alianci s americkou společností Chrysler. Ta tento týden vyhlásila bankrot a její právníci říkají, že firma se bude snažit prodat klíčové aktivity Fiatu.

O Opel vyjádřil zájem i kanadský výrobce autodílů Magna International. Tato firma již předložila německému ministru hospodářství Karlu-Theodorovi zu Guttenbergovi koncept svého plánu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK