Euro: Stát letos nakoupil vlastní dluhopisy za desítky miliard

03.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Ministerstvo financí v prvním čtvrtletí v aukci nakoupilo státní dluhopisy za 28 miliard korun, které následně nabídlo k dalšímu prodeji. Stát tím chce získat lepší podmínky pro financování dluhů plynoucích ze schodkového hospodaření. Informuje o tom týdeník Euro v čísle, které vyjde v pondělí.

"Je to strategie ministerstva financí, pokud nabídka ze strany kupců není výhodná. V tom případě je raději nakupujeme sami," uvedl náměstek ministra financí Eduard Janota.

Pokud se ministerstvu financí daří prodávat dluhopisy na sekundárním trhu výhodněji než v aukcích, může stát ušetřit. V opačném případě se státu role náruživého obchodníka se státními dluhopisy může vymstít, píše Euro.

Prodej státních dluhopisů je na sekundárním trhu úspěšný, řekl týdeníku Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí. Konkrétní údaje však ministerstvo označilo za důvěrnou informaci.

"Pravda je, že stát každou chvíli obvolává banky s nabídkou dluhopisů, které předtím nakoupil v aukcích," sdělil týdeníku hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj sekundární trh se státními dluhopisy v současnosti nefunguje stejně jako před finanční krizí.

"Stát může dosáhnout kapitálového zisku při poklesu tržních úrokových sazeb. Rovněž pokud je tržní cena státních dluhopisů na sekundárním trhu nižší než nominální hodnota, přináší jejich odkup před splatností státu zisk," vysvětlil Pavel Makovec ze společnosti Arca Capital. Podle šéfky analytické společnosti Next Finance Markéty Šichtařové v případě jednoho konkrétního dluhopisu může rozdíl ve výnosu představovat třeba i půl procentního bodu.

Během dubna nabídl stát tři emise státních dluhopisů v objemu 23 miliard korun. Poptávka přitom přesáhla 60 miliard korun. Stát nakonec prodal dluhopisy za zhruba 35 miliard korun, z čehož za 6,5 miliardy nakoupil sám. O měsíc dřív nakoupil dvojnásobek, píše Euro s odvoláním na údaje České národní banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK