Benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil o 40 haléřů

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v tuzemsku v uplynulém týdnu rostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 40 haléřů na průměrných 26,42 koruny za litr. Motorová nafta byla dražší v průměru o 21 haléřů, motoristé za litr zaplatili 25,72 koruny. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Cena LPG klesla o pět haléřů na 12,86 koruny za litr. Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zdražil o 29 haléřů, u čerpacích stanic se jeden litr v průměru prodával za 25,78 koruny, uvedl ČSÚ.

Ceny pohonných hmot v tuzemsku pravidelně sleduje také společnost CCS. Podle jejích údajů z minulého pondělí cena benzinu Natural 95 v průměru vzrostla o 37 haléřů na 26,09 koruny za litr a nafta zdražila o 18 haléřů na průměrných 25,34 koruny za litr. Ceny pohonných hmot v ČR podle CCS zdražily o desítky haléřů a dostaly se tak na nejvyšší úroveň za posledních pět měsíců.

Příčinou zdražení byla podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka především oslabující koruna v předchozích týdnech. V uplynulém týdnu však klesala cena velkoobchodních cen benzinu i nafty v Rotterdamu a v závěru týdne pak zpevnila i koruna vůči dolaru. Tyto faktory by podle Tomčiaka mohly přinést pokles cen u českých pump.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK