HK: Proti šrotovnému je většina tuzemských firem

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Proti chystanému zavedení šrotovného, tedy příspěvku na nákup nového vozu při likvidaci starého auta, je většina tuzemských firem. Vyplývá to z průzkumu hospodářské komory (HK), podle kterého je proti této podpoře 63 procent podniků s méně než 250 zaměstnanci.

"Z analýzy, kterou máme k dispozici, a jednotlivých názorů českých podnikatelů vyplývá, že zavedení šrotovného by v současné době české ekonomice neprospělo," uvedl prezident komory Petr Kužel.

Analýzu společně s hospodářskou komorou vypracoval Institut rozvoje podnikání. Podle jeho ředitele Miroslava Křížka by drtivá většina firem na šrotovném spíše tratila. "Domníváme se, že pro ekonomiku ČR je prospěšnější situace, kdy stabilně funguje velké množství menších podniků, než upřednostnění krátkodobých zájmů několika velkých společností z automobilového průmyslu," dodal.

Z analýzy rovněž vyplynulo, že automobilový průmysl dostatečně profituje ze zavedení šrotovného v zemích, kam směřuje český export a proto je zavedení podobného opatření v tuzemsku v současné době zbytečné. Automobilkám by naopak v dlouhodobějším horizontu mohlo šrotovné zapříčinit silnější problémy, než mají v současnosti.

Šrotovné by mělo být zavedeno od letošního podzimu. Prosadila ho ČSSD při jednání s koalicí v rámci takzvaného protikrizového balíčku. Příspěvek je navržen ve výši 30.000 korun a poslanci by o něm měli hlasovat během příštích dvou týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK