Rozpočtový schodek ČR se v roce 2010 přiblíží pěti pct HDP

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. května (zpravodaj ČTK) - Rozpočtový schodek České republiky se příští rok přiblíží pěti procentům HDP, tedy na úrovně, které vylučují rychlé přijetí eura. Vyplývá to z prognózy Evropské komise. Deficit letos podle odhadu vzroste na 4,3 procenta HDP z 1,5 HDP v loňském roce a příští rok se hospodaření propadne dokonce až na 4,9 procenta HDP. Pro přijetí evropské společné měny by přitom stát měl hospodařit s nižším než tříprocentním schodkem HDP.

Za propadem hospodaření stojí současná globální ekonomická recese, která zasáhla i Česko. Příjmy českého státu z daní jsou tak výrazně nižší, než v období ekonomického růstu, vláda navíc musí vyplácet daleko vyšší sociální dávky, především pak nezaměstnaným, kterých rychle přibývá. Podíl na schodkovém hospodaření mají ale i protikrizová opatření, které přijala vláda a jež rozpočet zatíží desítkami miliard korun.

S propadem každoročního hospodaření však roste i celkový dluh Česka. Ten loni dosahoval 29,8 procenta HDP, což je jedna z nejnižších úrovní v Evropské unii. V letošním roce má však dluh státu vzrůst již na 33,7 procenta a v roce 2010 dokonce na 37,9 procenta. Tato úroveň je však stále "bezpečně" pod hranicí nutnou pro přijetí eura, která v tomto případě činí 60 procent HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK