SFŽP zveřejnil seznam dodavatelů programu Zelená úsporám

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Zájemci o dotace na zateplení a výměnu topného zařízení z programu Zelená úsporám mohou ode dneška vybírat dodavatele prací a technologií ze seznamu prověřených firem. Státní fond životního prostředí (SFŽP) seznam zveřejnil na internetových stránkách programu.

O zařazení na seznam dodavatelů prací požádaly tisíce firem. Na 500 z nich už minulý týden splnilo požadovaná kritéria. Seznam bude i nadále otevřen pro další zájemce z řad stavitelů. Kvůli pozdnímu otevření seznamu firem je kritizováno ministerstvo životního prostředí, které program na zateplování domů a instalaci ekologického vytápění připravilo.

Ministerstvo program, který letos nabídne deset miliard korun, otevřelo 22. dubna. Žadatelé ale neměli možnost vybrat si z firem, jejichž způsobilost fond uznal, tudíž nemohli odevzdávat formuláře žádostí úplné. Krajská pracoviště fondu nicméně dodané žádosti posuzovala, a to jejich projektové části.

Kritici programu tvrdí, že začal předčasně, aby zeleným, jejichž šéf Martin Bursík ministerstvo vede, získal voliče v blížících se volbách. Nastartování projektu podle opozice nepředcházela dostatečná administrativní příprava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK