Expert ČSSD: Program Zelená úsporám je v rozporu s pravidly EU

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Program Zelená úsporám, jehož prostřednictvím bude v příštích čtyřech letech stát dotovat zateplování domů a výměnu topení, je v rozporu s evropskými pravidly a není notifikován u Evropské komise. Na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě to řekl expert na bydlení ČSSD Ivan Přikryl.

"V příslušném věstníku jsme program Zelená úspora nenalezli," řekl Přikryl. Vyzval odcházejícího ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby doklad o notifikaci programu neprodleně zveřejnil.

Současně Přikryl varoval před důsledky případného rozporu s evropskými pravidly. Jako příklad uvedl porušení pravidel pronajímáním bytového fondu, které je přece jen podnikáním, nebo vyřazení některých technologií, což je porušením pravidla rovnosti. Hrozí tedy riziko, že by mohli příjemci dotaci vracet i s úroky. Toto nebezpečí podle Přikryla hrozí po dobu deseti let.

Povinnost notifikace u Evropské komise podle Přikryla platí pro každý program, který obsahuje veřejnou podporu, bez ohledu na to, zda jsou jeho zdrojem evropské nebo veřejné peníze, jako je tomu v tomto případě. Členská země unie nesmí poskytnout žádnou takovouto dotaci bez notifikace, zdůraznil.

Když občan nebo právnická osoba nedostanou doklad o provedené notifikaci, pak doporučujeme, aby nečerpal tyto prostředky do té doby, než bude předložena, uzavřel Přikryl.

Stínový ministr životního prostředí ČSSD Petr Petržílek zopakoval výhrady ČSSD k programu Zelená úsporám z hlediska jeho asociálnosti. Není to podle něj program pro středněpříjmové a nízkopříjmové domácnosti. Pokud ČSSD vyhraje letošní volby, pak prý změní jeho parametry tak, aby na něj dosáhli obyčejní lidé.

Jiní kritici programu tvrdí, že začal předčasně, aby zeleným, jejichž šéf Bursík ministerstvo vede, získal voliče v blížících se volbách. Nastartování projektu podle opozice nepředcházela dostatečná administrativní příprava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK