Pražská burza zahájila týden růstem na takřka půlroční rekord

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Pražská burza zahájila zkrácený obchodní týden silným růstem, a následovala tak vývoj zahraničních burz. Hlavní index PX zpevnil o 2,62 procenta na 903,7 bodu, což byl takřka půlroční rekord. K nejvíce poptávaným patřily akcie bankovní skupiny Erste, které přidaly 6,66 procenta na 462,7 koruny. Nejvíce se kvůli dividendě obchodovalo s akciemi energetické skupiny ČEZ. Výsledky dnes převzala ČTK z burzy.

Motorem růstu byly podle analytiků zejména akcie Erste Group Bank, do které patří Česká spořitelna. Erste v uplynulém týdnu zveřejnila čtvrtletní pokles ziskovosti, ale překonala očekávání analytiků. Některé finanční domy již zvýšily ocenění akcií Erste, například Citi nebo UBS.

Akcie ČEZ, největší firmy na trhu, si polepšily o 2,34 procenta na 854,5 koruny. Akcie ČEZ se obchodovaly naposledy s nárokem na dividendu, o které bude rozhodovat valná hromada ČEZ 13. května. Představenstvo ČEZ navrhlo výplatu 50 korun na akcii před zdaněním, loni to bylo 40 korun.

Bez nároku na dividendu se naopak začaly obchodovat akcie pojišťovací skupiny VIG, jež spadly o 3,43 procenta na 774,6 koruny. Akcie Komerční banky vyrostly o 2,19 procenta na 2800 korun. Komerční banka zveřejní ve čtvrtek hospodářské výsledky za první čtvrtletí, analytici očekávají meziroční pokles zisku.

Rozdílně si vedly málo obchodované akcie realitních firem. Zatímco akcie společnosti ECM přidaly silných 9,74 procenta na 241,1 koruny, tak akcie firmy Orco Property spadly o 4,35 procenta na 181,26 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK