Koruna posílila vůči euru i dolaru na 26,49 Kč/EUR a 19,84 Kč/USD

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Česká měna dnes posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. V 16:30 byla proti čtvrtečnímu závěru k euru silnější o téměř 30 haléřů na 26,49 Kč/EUR a k dolaru téměř o 40 haléřů na 19,84 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory investoři naprosto ignorovali nové zprávy z ekonomiky a zůstávají lehce optimističtí. Pesimistické prognózy se zdají být spíš zrcadlem špatného rozjezdu roku, než skutečně vpřed hledícím nástrojem, uvedl. "Z čistě technického pohledu by měla koruna v nejbližších dnech ještě posílit, ale hladina 26,40 Kč/EUR ji nejspíš zastaví," odhadl.

Podle dnes zveřejněné prognózy Evropské komise čeká letos českou ekonomiku kvůli hospodářské krizi čeká pokles o 2,7 procenta. Hospodářství EU i eurozóny se podle prognózy propadne shodně o čtyři procenta.

Hospodaření Česka za první čtyři letošní měsíce skončilo podle dnešní zprávy ministerstva financí se schodkem ve výši 55,7 miliardy korun. To znamená, že je deficit skoro dvojnásobný než v minulém roce touto dobou.

Podle Pikory bude ve vztahu ke kurzu koruny nyní hodně záležet na čtvrtečním zasedání České národní banky. Pikora očekává, že ČNB sníží své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.

Americký dolar oslabil na 1,33455 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK