Průzkum: Malé firmy chtějí mít víc aut, velké se budou omezovat

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Malé a střední firmy očekávají v příštích třech letech rozšiřování svého vozového parku až o osm procent, naopak velké firmy s více než 500 zaměstnanci plánují snižování počtu aut o čtyři procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Arval.

Rozšíření počtu firemních vozidel o osm procent očekávají nejmenší podniky do deseti zaměstnanců, podobné to je i v ostatních zemích EU. Malé firmy s méně než 100 pracovníky předpokládají růst počtu vozidel o čtyři procenta, zatímco unijní průměr je sedm procent. Střední podniky do 500 zaměstnanců pak plánují růst firemních flotil o sedm procent, zatímco Evropa v průměru očekává dvouprocentní pokles.

Více než polovina podniků předpokládá, že současná finanční krize se jejich automobilového parku nedotkne. Krizi chtějí nejčastěji čelit úsporami ve spotřebě paliva (24 procent). Nenakupovat nové vozy kvůli krizi chce 23 procent tuzemských firem.

Zhruba polovina tuzemských malých a středních firem nakupuje auta na finanční leasing, v EU je to čtvrtina až třetina podniků podle jejich velikosti. Více než třetina firem všech velikostí nakupuje auta za hotovost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK