Finský ministr chce pro banky z EU stejný test jako je v USA

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. května (ČTK) - Evropa by měla banky působící na jejím území podrobit stejné zátěžové zkoušce, jakou nyní procházejí banky ve Spojených státech. Agentuře Reuters to dnes řekl finský ministr financí Jyrki Katainen. Podle něj by takový přístup pomohl obnovit důvěru v bankovní sektor a zlepšit podmínky pro hospodářské oživení.

"Potřebujeme celoevropskou metodu, která by vystavila banky zátěžové zkoušce. V první řadě proto, že nemoc ekonomiky se jmenuje bankovní krize a my nemůžeme očekávat žádné oživení reálné ekonomiky, dokud se do bankovního sektoru nevrátí důvěra," řekl Katainen.

"Proto potřebujeme jednotná pravidla zátěžových zkoušek pro banky, a to pro největší banky v Evropě, které působí na území více států. Vlády všech zemí se pak budou muset postarat o to, jak se vypořádat se ztrátovými a toxickými aktivy," dodal finský ministr.

Ve Spojených státech se zátěžové zkoušce musí podrobit 19 největších bank. Částečné výsledky už jsou k dispozici, úřady je ale probírají pouze s managementem každé banky. Zveřejnění se očekává ve čtvrtek.

Smyslem zátěžových zkoušek v USA je ověřit, zda by velké banky obstály v příští hluboké recesi. Vláda už by finančně pomohla asi jen takovým bankám, které by měly problémy s likviditou, ale v základu by byly zdravé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK