Prodej mobilů ve čtvrtletí klesl o 13 procent

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Prodej mobilních telefonů ve světě v prvním čtvrtletí klesl o 13 procent na 245 milionů, a zaznamenal tak nejhlubší propad v dosavadní historii. Propad zaznamenalo všech pět největších výrobců, uvedla na internetu společnost Strategy Analytics.

Globální recese se podle zprávy projevila na snižování zásob u maloobchodních prodejců i odkládáním nákupů samotnými zákazníky, kteří mají obavy z finanční nejistoty. "Uživatelé podle všeho odkládají nákup nových telefonů do doby, až se zlepší ekonomická situace. S poklesem prodejů a klesající průměrnou cenou telefonu se potýkají všichni výrobci," uvedl Jan Lodl ze serveru Mobil.cz.

Jedničkou na trhu zůstala Nokia. Její prodej ale poklesl téměř o pětinu na 93,2 milionu přístrojů. Následuje Samsung, který si z velké pětky vedl nejlépe, když zaznamenal pokles jen o jedno procento na 45,8 milionu mobilů. Třetí LG snížila prodej o sedm procent na 22,6 milionu. Následuje Motorola s poklesem o 46 procent na 14,7 milionu s těsným náskokem před společností Sony Ericsson, která prodala 14,5 milionu kusů, tedy o dvě pětiny meziročně méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK