Akciové trhy pokračují v růstu, zájem je hlavně o banky

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Londýn 5. května (ČTK) - Akciové trhy ve světě dnes pokračují v růstu a navazují na příznivý pondělní vývoj ve Spojených státech. Ten se dostavil po zprávách, že by se mohla začít zlepšovat situace na realitním trhu, optimismus ale zavládl i kolem dalšího vývoje v bankovním sektoru. Na některých burzách indexy smazaly všechny letošní ztráty.

V Evropě nejvíce zpevňoval index britských akcií FTSE 100, který měl krátce po poledni zisk asi 2,9 procenta a pohyboval se kolem 4365 bodů. Na burze v Londýně se ale v pondělí kvůli svátku neobchodovalo, takže index jen doháněl pondělní zisky z USA.

Index frankfurtské burzy DAX byl po poledni vyšší asi o 0,1 procenta a nacházel se v blízkosti 4907 bodů. Mírně vyšší zisk měl index CAC 40 burzy v Paříži, který zpevnil o 0,4 procenta na 3250 bodů. Investoři nyní čekají na výsledky takzvaných zátěžových zkoušek, jimiž teď prochází 19 největších bank ve Spojených státech.

Katalyzátorem růstu byly rostoucí naděje, že globální ekonomika by mohla už koncem letošního roku vykazovat známky oživení. To platí především o Spojených státech, kde některé statistické údaje naznačily, že ekonomika by mohla mít to nejhorší za sebou.

Akciové trhy jsou považovány za takzvaný předstihový indikátor. To znamená, že obvykle začínají vykazovat růst šest až devět měsíců před tím, než začne ekonomika jevit reálné známky zlepšení.

"I když optimismus určitě musí tlumit jednoduchý postřeh, že Japonsko registruje dva růstové roky po splasknutí cenové bubliny u svých aktiv v roce 1990, už je celkem jasné, že zlepšení z poslední doby, které se globálně ukazuje u mnoha statistických údajů, mezi investory podporuje růst přesvědčení, že nejhorší část krize už je za námi," podotkl analytik ústavu Bank of New York Mellon Simon Derrick.

Investoři jsou ale opatrní a zatím nemají odvahu říkat, že končí takzvaný medvědí trh, kdy dlouhodobě klesají ceny akcií, a střídá jej fáze býčího trhu. Velkou neznámou jsou totiž výsledky zátěžových zkoušek, které by se zčásti mohly objevit už dnes. Důležité bude, zda se potvrdí spekulace, že až deset z 19 bank bude muset zvýšit kapitál.

Na asijských burzách dnes hlavní indexy také pokračovaly v růstu. Index Hang Seng v Hongkongu si připsal 0,3 procenta na 16.430 bodů, index TSEC na burze v Tchaj-peji vzrostl o 0,8 procenta na téměř 6380 bodů, na burzách v Japonsku, Jižní Koreji a Thajsku se neobchodovalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK