Na demonstraci odborů proti krizi by mohlo přijít 20.000 lidí

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 5. května (ČTK) - Na demonstraci odborářů proti dopadům hospodářské krize a jejímu zneužívání na úkor zaměstnanců by 16. května do Prahy mohlo přijít kolem 20.000 lidí. Hlavní část by měli tvořit lidé z odborového svazu Kovo, kterých by mělo být nejméně 5000. ČTK to při dnešním jednání rady svazu Kovo v Hradci Králové řekl předseda svazu Josef Středula. Svaz Kovo působí v asi 1000 podnicích a je se 170.000 členy největším odborovým svazem v zemi.

Středula přitom nevyloučil, že skutečný počet demonstrantů ze svazu Kovo bude ještě o několik tisíc vyšší, než odhadovaných 5000. Nejsilnější zastoupení na demonstraci na Hradčanském náměstí by za svaz Kovo měli mít odboráři z Moravskoslezského kraje. Zatím se předpokládá, že jich bude asi 1400.

"Z Ostravy pojede speciální vlak. Z ostatních krajů odboráři přijedou hlavně autobusy, které zaparkují u strahovského stadionu. Ze Strahova půjde na Hradčanské náměstí průvod," řekl Středula. Podpora demonstrace podle něj je v podnicích, kde svaz Kovo působí, výrazně většinová. "Dopady krize už řešilo 90 procent podniků, kde Kovo působí. Zaměstnanců se dotklo například zkrácení pracovní doby," řekl.

Odboráři demonstraci organizují zejména kvůli tomu, že se v Česku podle nich rychle množí případy, kdy i ziskové firmy zneužívají krizi ve svůj prospěch a chystají se masivně propouštět zaměstnance či snižovat platy.

Odboráři chtějí na demonstraci protestovat také proti novele zákoníku práce, která prý snižuje jistoty zaměstnanců. Odborářům se nelíbí ani plánované změny v penzijním systému, které by údajně mohly znehodnotit úspory občanů v penzijních fondech. Podle Středuly by odcházející vláda Mirka Topolánka měla práce na novele zákoníku práce a změnách v penzích zastavit.

Budoucí úřednický kabinet Jana Fischera by podle Středuly měl v rámci boje proti krizi zrychlit čerpání peněz z evropských fondů. Přechodná vláda by podle odborů také měla prodloužit dobu vyplácení dávek v nezaměstnanosti a dávky by měla zvýšit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK