Bernanke: Ekonomika USA se letos odrazí ode dna

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. května (ČTK) - Americká ekonomika se během letošního roku odrazí ode dna, oživení však bude prozatím slabé a nezaměstnanost bude pravděpodobně ještě růst. Řekl to dnes šéf americké centrální banky Ben Bernanke před společným hospodářským výborem Kongresu.

"Očekáváme, že ekonomická aktivita se odrazí ode dna a později v tomto roce začne růst," řekl Bernanke. Oživení však bude podle něj postupovat pomalu a ekonomický růst zatím zůstane pod svým potenciálem. Bernanke také upozornil, že zotavení může být ještě narušeno obnovením napětí ve finančním sektoru.

"Podniky budou ohledně najímání pracovníků opatrné, což znamená, že míra nezaměstnanosti by mohla zůstat vysoká i po obnovení ekonomického růstu," dodal Bernanke.

Americká ekonomika je v recesi od konce roku 2007 a od té doby ztratila více než pět milionů pracovních míst. Hrubý domácí produkt USA v prvním čtvrtletí klesl podruhé za sebou o více než šest procent a poprvé od poloviny 70. let ekonomika klesla tři čtvrtletí po sobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK