Americké akcie dopoledne klesaly

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. května (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne oslabovaly. Poslední růst trhů přiměl některé investory k realizaci zisku, a proto prodávali tituly, které v posledních seancích rostly. Energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli poklesu cen ropy.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones oslabil o 12,03 bodu, tedy 0,14 procenta, na 8414,71 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 4,70 bodu, čili 0,52 procenta, na 902,54 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 17,28 bodu, neboli 0,98 procenta, a pohyboval se kolem 1746,28 bodu.

Investoři také čekají na čtvrteční zveřejnění výsledků zátěžové zkoušky 19 největších amerických bank. Smyslem testu je zjistit, zda každá instituce má adekvátní kapitál na to, aby přežila i ty největší problémy. Podle spekulací výsledky testu mohou ukázat, že zhruba polovina z testovaných bank potřebuje navýšit kapitál.

Statistické údaje ukázaly, že sektor služeb v dubnu klesl méně, než se čekalo. Podpořily tak názory, že ekonomika by již mohla dosáhnout dna. Šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke pak uvedl, že tříletý propad amerického trhu s bydlením by mohl být u svého dna a že recese by mohla skončit již v letošním roce.

Ztráty trhu dnes zmírnila potravinářská společnost Kraft Foods, která uvedla, že její zisk v prvním čtvrtletí vzrostl. Firmě pomohl růst cen a nižší náklady. Akcie firmy díky tomu posílily o 6,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK