EP: Telekomunikační balíček se vrací k jednacímu stolu

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 6. května (zpravodajka ČTK) - Takzvaný telekomunikační balíček, který měl zásadně reformovat evropský trh s elektronickými komunikacemi, se vrací k jednacímu stolu. Europoslanci ho dnes totiž schválili v jiné podobě, než na které se jejich zástupci dohodli se členskými státy.

Nyní o něm budou buď muset znovu jednat, anebo jej členské státy přijmou v podobě schválené Evropským parlamentem. Poslední možnost je však podle diplomatů téměř neprůchodná.

Kamenem úrazu se staly obavy o práva internetových uživatelů, zejména podmínek, za nichž mohou být od internetu odpojeni internetoví piráti. Dohoda mezi členskými státy a europoslanci z minulého týdne říkala, že není třeba soudního rozhodnutí před "odstřižením" internetových pirátů. Nicméně jim dávala právo na soudní přezkoumání ex post.

Poslanci ale dnes schválili dodatek, který požaduje rozhodnutí soudu před odpojením internetu.

Nyní záleží hlavně na Radě EU, které Češi předsedají, jaký bude další vývoj. Je otázkou, zdali členské státy budou chtít otevírat části telekomunikačního balíku, které dnes poslanci přijali, nebo se "spokojí" s dojednáním části týkající se internetového pirátství.

"Pokud byla byť jediná část celkového kompromisu odmítnuta, celý balík musí jít do dohadovacího řízení," řekla europoslankyně a parlamentní zpravodajka o "internetové části" telekomunikačním balíku Catherine Trautmannová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK