EBRD investuje přes 430 milionů eur do banky UniCredit

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) investuje 432,4 milionu eur (asi 11,6 miliardy Kč) do banky UniCredit. Peníze budou směřovat pouze do součástí, které má UniCredit ve střední a východní Evropě a cílem je podpořit úvěrování malých a středních firem. UniCredit působí i na českém trhu.

EBRD uvedla, že investice jsou společným úsilím omezit dopady globální hospodářské krize na region střední a východní Evropy. Prioritou ale zřejmě bude vedle podpory malých a středních podniků i snaha zpřístupnit úvěry na energeticky efektivní projekty.

Investice EBRD je součástí společného závazku poskytnout zemím ve střední a východní Evropě více než 24 miliard eur (přes 643 miliard Kč) na podporu bankovního sektoru. K tomu se vedle EBRD zavázala i skupina Světové banky a Evropská investiční banka (EIB).

"Jako největší jednotlivý finanční investor a největší bankovní skupina ve střední a východní Evropě mají EBRD a UniCredit společný cíl a zvláštní zodpovědnost za tento region a zajistí, aby úvěrování reálné ekonomiky pokračovalo i v době krize a nedostatku vnějšího financování," poznamenal k záměrům banky její prezident Thomas Mirow.

Jako odpověď na krizi EBRD zvýšila objem plánovaných investic do finančního sektoru na letošní rok o 50 procent na tři miliardy eur (přes 80 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK